De beste kwaliteit voor iedereen
30 dagen bedenktijd. Niet goed ? geld terug
Extra lage prijzen
Lage verzendkosten
9.5 tm-wwk
Lumen

Lumen

minuten lezen
Wat zijn lumen ? Uitleg over lumen als eenheid van lichtstroom bij led lampen, en hoe dit zich verhoudt tot wattage en lichtsterkte. Ook tips voor gebruik van led lampen in verschillende ruimtes en in prikkabels.

Lumen

Tegenwoordig zie je op de verpakking van led lampen de term Lumen, Zo staat dat ook op onze witte led lampen, gekleurde led lampen en filament lampen maar wat houdt lumen dat eigenlijk in?

wat zijn Lumen ?

Kort samengevat is lumen de eenheid voor lichtstroom. De lichtstroom is de hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lumen is dus de waarde die de totale hoeveelheid zichtbaar licht dat in alle richtingen uitstraalt.

Lumen naar Watt ?

Bij gloeilampen kon je makkelijk de gloeilampen vergelijken d.m.v. het wattage. 15W gaf een bepaalde lichtsterkte. Helaas gaat dat bij LED lampen niet helemaal op. Een 1W led lamp van merk A kan minder licht geven dan merk B. Dit ligt net aan de gebruikte LED in de lamp. Een LED lamp is natuurlijk een stuk zuiniger dan een gloeilamp en kan je een gloeilamp van 15W daarom ook niet vergelijken met een led lamp van 15W. De Led lamp geeft meer licht per watt. Daarom hebben wij 0,7W lampen, 1W lampen en 2W lampen.

Hoeveel lumen nodig ?

Dit heeft alles te maken met de te verlichten ruimte. Een werkplaats heeft meer licht nodig dan een woonkamer. We kunnen wel een vuistregel gebruiken dat een LED lamp ongeveer 8-10x meer licht per watt levert dan een gloeilamp. Dus een 1W LED lamp zal ongeveer vergelijkbaar zijn met een 8-10W gloeilamp.

Als stelregel kan onderstaande tabel gebruikt worden :

Woonkamer (zitgedeelte)

150 - 300 lumen

Woonkamer (eetgedeelte)

300 - 600 lumen

Keuken

500 - 1000 lumen

Slaapkamer

200 - 400 lumen

Badkamer

300 - 500 lumen

Kantoor

300 - 600 lumen

Werkplaats

600 - 1500 lumen

tabel:  lumen per ruimte

 

Lichtsterkte lumen

De lichtsterkte heeft te maken met de eigenschappen van de led maar ook met het wattage. Zo kun je de lichtsterkte ook weergeven als lm/W. Dit geeft aan hoe efficient de lichtuitstraling is. Hoe hoger het lm getal en hoe lager het W getal. Hoe efficient de led lamp is.

Onze led lampen geven ongeveer 40lm/W en is ideaal om in prikkabels te gebruiken.

Verschil lumen en lux

Zoals hierboven uitgelegd is lumen de eenheid voor lichtstroom. Lux is de eenheid van verlichtingssterkte. De verlichtingssterkte is de hoeveelheid licht dat op een oppervlak schijnt. Terwijl de lichtstroom de lichtuitstraling naar alle kanten bevat.

Led lampen in prikkabels

Met bovenstaande informatie kunt u de juiste led lampen in uw prikkabel kiezen. Het ene feestje vraagt meer licht dan de andere. Zo kiest u gekleurde led lampen met die 1 meter uit elkaar of 50 cm uit elkaar staan, of bij de witte led lampen kiest u uit 0,7W led lampen met extra warm wit licht of 1W warm witte led lampen. Twijfelt u over de lichtsterkte, dan kunt u altijd onze 2W lampen kiezen die ook nog eens dimbaar zijn.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0